Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Óvodánk története

Magyarország első és ez idáig egyetlen cigány nemzetiségi óvodája 1993-ban alakult. Két segíteni akaró cigány pedagógus hozta létre, akik munkájuk során egyre csak azt látták, hogy a rendszerváltást követő kétségkívül színessé és sokrétűvé váló oktatási rendszer nem mindenkinek kínál valódi alternatívát. Mindennapi munkájuk során számtalan olyan cigány és szegény gyerekkel találkoztak, akik nem jártak, nem járhattak óvodába, és így már behozhatatlan hátránnyal kezdték az iskolát. Nagy részük kisegítő iskolába szorult az otthonról hozott – és óvoda hiányában kompenzálatlan – hátrányok miatt. A helyzet azóta sem változott sokat, ha joga ma már van is bárkinek a minőségi oktatásra, a lehetőség sokaknak – a legszegényebbeknek – mégsem adatik meg.

Nekik, értük jött létre az óvoda, amelyben az alapítás óta több száz gyerek kapott útravalót az iskolakezdéshez, esélyt a későbbi társadalmi normák szerinti életre. Az idők során az óvoda megőrizve nemzetiségi jellegét, nyitott a többségi társadalom felé, ezért a hasonló életkörülményekből érkező nem cigány gyermekek nevelése is feladatunk

 


Az intézmény Budapest XXI. kerületében, Csillagtelep zöldövezetében parkos, ligetes területen található. Három csoporttal működik, összesen 60 gyermeket tudunk fogadni.

Reggel 07:00 órától érkeznek óvodásaink, 17:00 órakor zárjuk az épületet. Játszóudvarunk 2021. tavasszal a Baptista Szeretetszolgálat segítségével felújításra kerül, hogy még biztonságosabb, esztétikusabb, igényes környezetben nevelhessük a gyermekeket. Nevelő munkánk a „Rom Som” Pedagógiai Program alapján folyik. A pedagógiai munkát segítő kollegák: dadus nénik, pedagógiai asszisztens, logopédus, fejlesztő-gyógypedagógus, óvodapszichológus.